11. 5. 2017
Teľacie špargľové štangle s kuskusom
Ak mám čerstvé lokálne suroviny, nepotrebujem kuchársku alchýmiu k tomu, aby som vytvorila dokonalé jedlo. Čaro tohto receptu tkvie práve v skvelých surovinách.
Suroviny
• 5ks zelenej špargle
• 120g mladého teľacieho mäsa (pliecko, sviečková, zadné)
• 1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu
• čerstvé cherry paradajky
• 5PL olivového oleja (alebo olivového oleja v spreji)
• čierne korenie – podľa vlastnej chuti
• 1/4 ČL sušený cesnak
• 1/4 ČL sušená bazalka
• 1/4 ČL sušený majorán
• soľ – podľa vlastnej chuti
• hrsť pórkových klíčkov
• 1ČL paradajkové pesto
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 180st. Teľacie mäso si dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie asi 1cm hrubé plátky. Potravinovú fóliu si rozprestrieme na pracovnú dosku, osolíme ju, okoreníme, posypeme sušeným cesnakom, bazalkou a majoránom a poukladáme na ňu mäso s malými rozostupmi. Mäso sa snažíme rozklepať na čo najtenšie plátky. Po rozklepaní ho aj z hornej strany nasolíme, okoreníme, posypeme sušeným cesnakom, bazalkou a majoránom.
Plech na pečenie si potrieme (alebo nasprejujeme) olivovým olejom. Špargľu si opláchneme, osušíme a odrežeme stvrdnuté konce. Špargľovú štangľu si ovinieme plátkom rozklepaného mäska. Položíme na pekáč tak, aby koniec závinu bol na spodnej strane. Predídeme tak roztváraniu sa mäsa. Postup opakujeme so všetkými špargľami. Keď sú všetky špargľové závitky na plechu, potrieme všetko štetcom a olivovým olejom (alebo nasprejujeme so sprejom s olivovým olejom). Pečieme 20 až 25 minút.
Kým sa mäso pečie, zalejeme kuskus vriacou osolenou vodou a necháme ho 2 minúty nabopnať. Potom si sprudka opečieme paradajky na vhodnom olivovom oleji, osolíme ich, pridáme sušený cesnak.
Po upečení špargľových štanglí si naservírujeme tanier spolu s kuskusom a pečenými paradajkami. Chuťovú harmóniu k jedlu dotvoria aj pórkové klíčky a skvelé paradajkové pesto. Dobrú chuť!
———