fajnepotraviny / jahody / koláč / recept / vločky

29. 6. 2017

Šťavnatý jahodový „cramble“ koláč s vločkami

Tento recept je hriešne jednoduchý a chutný. V základe som použila 100%-tne celozrnnú pšeničnú grahamovú múku a ovsené vločky. Plnku tvoria čerstvé jahody ako jediná základná surovina. Po upečení koláčik krásne drží, na povrchu chrumká a vo vnútri je šťavnatý … najšťavnatejší.

(Pre ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy navštívte Facebook Fajnych potravín.)

 

Počet porcií / 1 štvorcová forma o šírke cca 22 cm

Príprava / 10 minút + pečenie 45 minút

Suroviny

• 200g celozrnnej pšeničnej grahamovej múky (prípadne celozrnnej špaldovej, alebo celozrnnej pšeničnej)

• 120g vločiek

• 50g bio trstinového cukru

• 125g masla

• 1/2 ČL sódy bikarbóny

• 1ČL vanilkového bourbonu

• štipka soli

 

Plnka:

• 500g čerstvých jahôd

• 1 citrón na šťavu

• 1PL bio trstinového cukru

• 1PL tapiokového škrobu

 

Postup prípravy

Múku a vločky vysypeme do misy, pridáme maslo nakrájané na kocky, soľ, cukor a vanilkový bourbon. Prstami vytvoríme mrveničku. Vložíme zatiaľ do chladničky a predhrejeme rúru na 180st.

Jahody umyjeme a nakrájame na kocky. Vysypeme ich do misy a pridáme všetky ostatné ingrediencie na plnku. Zamiešame.

Formu na pečenie si obložíme papierom na pečenie tak, aby papier prvísal cez okraje – ľahšie sa nám bude koláč vyťahovať z formy a následne krájať.

Na spodok formy vysypeme a prstami pritlačíme 2/3 mrveničkového cesta. Na cesto vyklopíme všetky jahody a na vrch opäť vysypeme zvyšné mrveničkové cesto. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.

Po upečení necháme chladiť najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke. Bude sa lepšie krájať. Nech Vám chutí tak, ako nám. Nestihol ísť ani do chladničky.

 

Recept pre vás pripravila Natália Spišiaková – foodblog www.zdravienatanieri.sk

———

Ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy nájdete na Facebooku Fajnych potravín.