29. 6. 2017
Šťavnatý jahodový „cramble“ koláč s vločkami
Tento recept je hriešne jednoduchý a chutný. V základe som použila 100%-tne celozrnnú pšeničnú grahamovú múku a ovsené vločky. Plnku tvoria čerstvé jahody ako jediná základná surovina. Po upečení koláčik krásne drží, na povrchu chrumká a vo vnútri je šťavnatý … najšťavnatejší.
(Pre ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy navštívte Facebook Fajnych potravín.)
Počet porcií / 1 štvorcová forma o šírke cca 22 cm
Príprava / 10 minút + pečenie 45 minút
Suroviny
• 200g celozrnnej pšeničnej grahamovej múky (prípadne celozrnnej špaldovej, alebo celozrnnej pšeničnej)
• 120g vločiek
• 50g bio trstinového cukru
• 125g masla
• 1/2 ČL sódy bikarbóny
• 1ČL vanilkového bourbonu
• štipka soli
Plnka:
• 500g čerstvých jahôd
• 1 citrón na šťavu
• 1PL bio trstinového cukru
• 1PL tapiokového škrobu
Postup prípravy
Múku a vločky vysypeme do misy, pridáme maslo nakrájané na kocky, soľ, cukor a vanilkový bourbon. Prstami vytvoríme mrveničku. Vložíme zatiaľ do chladničky a predhrejeme rúru na 180st.
Jahody umyjeme a nakrájame na kocky. Vysypeme ich do misy a pridáme všetky ostatné ingrediencie na plnku. Zamiešame.
Formu na pečenie si obložíme papierom na pečenie tak, aby papier prvísal cez okraje – ľahšie sa nám bude koláč vyťahovať z formy a následne krájať.
Na spodok formy vysypeme a prstami pritlačíme 2/3 mrveničkového cesta. Na cesto vyklopíme všetky jahody a na vrch opäť vysypeme zvyšné mrveničkové cesto. Vložíme do rúry a pečieme 45 minút.
Po upečení necháme chladiť najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke. Bude sa lepšie krájať. Nech Vám chutí tak, ako nám. Nestihol ísť ani do chladničky.
———