Quinoa / Varenie / zdravie

18. 8. 2017

Quinoa, zlaté zrno Inkov

Už ste si aj vy všimli v obchodoch vedľa obilnín malé biele, červenkasté alebo čierne neznáme zrniečka? K nám na Slovensko sa dostali pred niekoľkými rokmi, no nie je to žiadna novodobá plodina. Volá sa Quinoa, zoznámte sa.

(Pre ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy navštívte Facebook Fajnych potravín.)

Odkiaľ sa vzala?

Táto plodina pochádza z Južnej Ameriky. Zaraďuje sa medzi takzvané Zrná z Ánd, medzi ktoré nepochybne patrí aj Amarant a Canihua. Quinoa bola základnou časťou stravy starých inkov. Pestuje sa prevažne v Peru a Bolívii. No producentmi Quinoa sú aj Ekvádor, Čile a Argentína. Názov Quinoa (vyslovujeme kínoa) pochádza z kečuánskeho slova kinuwa, čo v preklade znamená matka zrno. Bola považovaná už za dávnych čias za zlaté zrno Inkov.

Quinoa sa pestuje na rôznych miestach, ktoré sa rozdeľujú podľa nadmorskej výšky do 5 zón. Podľa toho sa vyberajú aj odrody quinoa, aby sa dosiahlo čo najlepšej produkcii a kvalite zrna. Dobre sa pestuje aj vďaka svojej schopnosti adaptácie v rôznom prostredí a rôznych poveternostných podmienkach. Ideálne však rastie pri teplotách v rozmedzí od 15°C do 25°C a pri nadmorskej výške od 2500 metrov nad morom.  Pre svoje vynikajúce vlastnosti, je právom označovaná za superplodinu.

Hoc sa to nezdá quinoa je príbuzná so špenátom, repou a cviklou. Vďaka svojim semienkam si ju ľudia mýlia s obilninou. Vo svete si získala označenie pseudo obilnina práve preto, lebo patrí medzi rastliny, ktoré produkujú semienka s nutričnou hodnotou a využitím podobným ako obilniny. Z rastliny quinoa (lat. Chenopodium quinoa, slov. mrlík čílsky) sa využívajú semienka, ale aj listy. Na tanieri sa však špenátu ani cvikle vôbec nepodobá.

 

Prečo superpotravina?

S označením superpotravina sa mnoho z nás už viackrát stretlo. Týmto výrazom sa označujú nutrične bohaté, zdraviu prospešné potraviny, ktoré z dlhodobého hľadiska môžu dobrým smerom ovplyvniť zdravie človeka.

Quinoa je označovaná za superpotravinu z celkom jednoduchého dôvodu, je to jedna z mála potravín, ktoré obsahujú všetkých 9 aminokyselín (Metionín, Treonín, Lyzín, Fenylalanín, Tryptofán, Histidín, Leucín, Izoleucín a Valín), potrebných pre náš organizmus, ktoré si naše telo nedokáže vyprodukovať samo. Quinoa je bohatá na proteíny, minerály (draslík, fosfor, vápnik, magnézium, zinok, sodík a železo) a vitamíny (Vit. B1, Vit. B2, Niacín, Vit. B6, kyselina listová, Vit.A, Vitamín E), má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková. Obľúbenou sa stala aj medzi ľuďmi trpiacimi celiakiou, nadváhou, vegetariánmi a vegánmi, ale aj vyznávačmi zdravého životného štýlu.

Výživové hodnoty (100 gr quinoa v suchom stave)
Energia399 KCal
Bielkoviny16.5 g
Sacharidy69 g
Vláknina7 g
Tuk celkom6,3 g

 

Sympatické zrniečka sa tešia popularite v Európe už dlhšiu dobu. FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) vyhlásila dokonca v roku 2013 medzináriodný rok quinoa.

Zdravá a chutná.

Existuje cez tri tisíc druhov quinoa, majú rôznu veľkosť od 1mm – 3mm aj sfarbenie od svetlej béžovej až po čiernu. Chuť svetlej quinoa je jemnejšia, pripomínajúca oriešky, tmavá quinoa má húževnatejšiu šupku a výraznejšiu chuť.

Jednoducho sa pripravuje, aj keď treba spomenúť, že pred varením ju treba veľmi dobre popremývať vriacou vodou a dobre popreplachovať. Pri varení quinoa začne peniť a voda sa sfarbí do žltkasta, je to tým, že jej šupka obsahuje saponíny, ktoré ju chránia pred škodcami. Saponíny u quinoa sú odlišné od tých, ktoré poznáme z fazule alebo hrachu. Quinoa je nutné zbaviť saponínov obsiahnutých v jej šupke, inak by sme si zbytočne mohli spôsobiť problémy s trávením. Žiadny strach, je to jednoduché a zvládne to aj úplný začiatočník.

 

Čo s ňou?

Quinoa môžete pripraviť na sladko aj na slano, na studeno alebo aj ako teplé jedlo či prílohu k obedu, môžete ju použiť ako náhradu za pšenicu, kuskus alebo ryžu. Dnes sa z quinoa vyrába mnoho rôznych potravín. Múka z quinoa, nápoje z quinoa, pufované chlebíčky, pufované zrnká, vločky, cestoviny, sladkosti, alebo aj predpripravené mixy na rizoto alebo tabouleh s obsahom quinoa, ktoré sa dajú rýchlo a prakticky využiť.

Ešte pred pár rokmi som musela quinoa na Slovensku zháňať cez internetové obchody, ktoré sa špecializujú na zdravú stravu. Dnes si quinoa môžete kúpiť už v každom dobrom obchode. Vo Fajnych Potravinách som našla zatiaľ najpestrejšiu ponuku produktov z Quinoa. Dovážané sú z Bolívie pod značkou Kráľovská Quinoa (Quinoa Real). Tento druh quinoa sa pestuje v južných častiach Bolívie v nadmorskej výške 3600 až 4000 metrov nad morom.

Ak ste sa na quinoa už pozerali a rozmýšľali či po nej siahnuť, jednoznačne to aspoň skúste. Fantázii pri jej využití sa naozaj medze nekladú a vy si môžete osviežiť jedálniček skvelým a nutrične hodnotným jedlom.

 

Článok pre vás pripravila Lopezka / www.lopez.sk