18. 5. 2017
Mangový cheesecake s vločkami
Tajomstvo môjho cheesecaku spočíva v kvalitných surovinách a jednoduchom postupe. Snažila som sa základ odľahčiť vločkami, ako aj zníženým množstvom tuku. Do plnky som zasa použila pravé talianske krémy s pridaním minimálneho množstva prírodného sladidla. Rozhodne vyskúšajte túto ozdravenú verziu.
Suroviny
• 60g ovsených vločiek
• 150g špaldových bio sušienok
• 60g masla
Plnka:
• 250g Mascarpone
• 250g Ricotta
• 2 bio vajcia
• 4PL prírodného trstinového bio cukru
• šťava a kôra z 1 limety
• 1/2 ČL vanilkový bourbon
Mangová poleva:
• 3 zrelé mangá
• šťava z 1/2 limetky
• 1 a 1/2PL tapiokového škrobu
• 1PL prírodného trstinového bio cukru (nemusí byť, pokiaľ sú mangá sladké)
Postup prípravy
Rúru si predhrejeme na 160st. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu. Rozpustíme si maslo. Do mixéru so sekacími nožmi vložíme ovsené vločky, špaldové keksy a rozmixujeme ich na strúhankovú konzistenciu. Prilejeme maslo a znova premixujeme. Vzniknutú zmes vysypeme do formy a úhľadne ju pritkačíme o dno. Dáme zapiecť na 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme plnku zmiešaním všetkých ingrediencií uvedených v surovinách. Po upečení vytiahneme korpus a polejeme ho pripravenou plnkou. Dáme piecť na 45 minút.
Kým sa cheesecake pečie, pripravíme si ovocnú vrstvu. Použijeme mango. Olúpeme ho a do vyššej nádoby od ponorného mixéru nakrájame kúsky manga. Pridáme tapiokový škrob, šťavu z limetky, cukor (nemusí byť) a rozmixujeme na výživovú konzistenciu. Na sporáku zmes prevaríme. Dáme ju do chladničky vychladnúť do doby, kým sa nám upečie cheesecake.
Upečený cheesecake vytiahneme z rúry, necháme ho postáť asi 10 minút a vylejeme naň vychladenú mangovú zmes. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň 2 hodiny, príp. cez noc. Cheesecake opatrne vyberieme z formy, nakrájame a baštíme.
TIP: Cheesecake si môžeme ozdobiť prepasírovaným malinovým pyré – varíme maliny s 1ČL prírodného trstinového bio cukru asi 5 minút, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Injekčnou striekačkou redukciu naberáme a po bodkách striekame bodky, ktoré potom špilkou pospájame.
———