fajnepotraviny / koláč / recept

8. 6. 2017

Cviklový brownie s presso príchuťou

Koláč brownie je typický chrumkavým povrchom a vláčnym, priam „mokrým“ vnútrom. Nie každý recept Vás navedie na takýto výsledok. Tento cviklový brownie som si odskúšala na niekoľko krát, aby som ho doviedla do tejto výslednej podoby. Je špecifický pridanou cviklou a kávovou arómou. Máte ho aj s fotopostupom.

(Ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy nájdete na Facebooku Fajnych potravín.)

 

Počet porcií / štvorcová forma 21×21 cm

Príprava / 15 minút príprava + pečenie 25 minút

Suroviny

 

• 400g cvikly

• 150g tmavej aspoň 72% čokolády

• 150g domáceho masla

• 3 vajcia

• 100g prírodného trstinového cukru

• 100g celozrnnej múky (pšeničnej, špaldovej)

• 40g RAW kakaa

• 10g instantnej kávy

• štipka soli

 

Postup prípravy

Cviklu si olúpeme, nakrájame na väčšie kocky a na 10 minút ju dáme do vriacej vody obvariť. Rúru si predhrejeme na 180st. Formu na pečenie si vymastíme kúskom masla a poprášime múkou a kakaom.

Vajcia si rozšľaháme spolu s cukrom na penu.  V mixéri rozmixujeme uvarenú cviklu (ešte za horúca – povolí to maslo a čokoládu), maslo a čokoládu. Zmes vylejeme do vaječnej peny a premiešame.

V mise zvlášť si spojíme suché ingrediencie – cez sitko preosejeme múku a kakao, pridáme kávu a soľ.

Postupne zamixujeme suché ingrediencie do mokrej zmesi. Vznikne nám hotové cesto, ktoré prelejeme do pripravenej formy a pečieme 25 minút.

Po upečení necháme 10 minút chladnúť, nakrájame na kocky a ešte teplé podávame. Ja som brownies posypala ešte čokoládovými chipsami, ktoré sa na povrchu jemne roztiekli.

 

Recept pre vás pripravila Natália Spišiaková – foodblog www.zdravienatanieri.sk

 

———

Ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy nájdete na Facebooku Fajnych potravín.