24. 3. 2017
Chcete čisto jesť? „Free-From“ produkty vám pomôžu
Patríte aj vy k skupine ľudí, ktorým bola diagnostikovaná celiakia alebo neznášanlivosť laktózy? Ste vegánom, preferujete produkty bez cukru alebo sa chcete zdravo stravovať? Prvým krokom je zistenie, ktoré potraviny obsahujú alergény.
„Free-From“ produkty sa snažia svojim zložením vyhovieť zákazníkom s rôznymi druhmi neznášanlivostí. Začať sa správne stravovať si vyžaduje odhodlanie, čas a úsilie. Uvidíte však, že po uplynutí niekoľkých týždňov si na potravinovú alergiu ani nespomeniete. Budete sa vyžívať vo svojich kulinárskych zručnostiach a uvedomíte si, aký je to dar, cítiť sa zdravo.
V posledných rokoch sa trend „clean eating“, teda „čisto jesť“, ujal aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú žiadnu potravinovú alergiu.
Prítomnosť špecifických alergénov je zvýraznená na etiketách. Ale kto sa v tom má vyznať? Poďme teda pekne postupne:
Alergény:
• Obilniny obsahujúce lepok
• Laktóza
• Vajcia
• Ryby
• Kôrovce
• Orechy
• Arašidy
• Sója
• Horčica
• Zeler
• Sezam
• Siričitany
• Mlieko
• Vlčí bôb
• Mäkkýše
Je nám jasné, že niektorí z vás, ktorí to čítajú, sa chytajú za hlavu. Čudovali by ste sa, ale pre mnohých ľudí je práve bezlepková alebo bezlaktózová diéta jediným možným riešením.
Veľmi dobrou správou je, že „Free-From” potraviny sa už stávajú dostupnejšími nie len v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných supermarketoch a ich ponuka sa stále rozširuje.
Najviac významné sektory „Free-From” produktov sú:
gluten free – bezlepkové
lacto free – bezlaktózové
nut free – bezorechové
egg free – bezvaječné
sugar free – bez cukru
Existuje veľmi veľa „Free-From“ receptov, ktoré vám pomôžu bez problémov zvládnuť varenie. Stačí použiť zopár surovín v dobrej kombinácii a jedlo nielenže bude dobre vyzerať, ale aj výborne chutiť.
Čo poviete napríklad na túto zdravú avokádovú nátierku? Avokádo je bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, draslík, vápnik, železo a obsahuje aj antioxidanty. Určite by nám v našom jedálničku nemalo chýbať.
Nech sa páči, tu je recept:
2 zrelé avokáda
cesnak
šťava z citróna
morská soľ
koriander, korenie podľa chuti
Avokádo umyjeme a prekrojíme na polovicu. Vnútro vložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak, šťavu z citróna, morskú soľ, koriander a korenie podľa chuti. Zmixujeme.
Ako vidíte, aj bez použitia alergénov sa dá pripraviť chutný pokrm. Ak budete hľadať, na internete iste nájdete aj ďalšie zaujímavé recepty. A tak či už trpíte alergiou, neznášanlivosťou, alebo len chcete jesť zdravo, skúste si niektorý z nich pripraviť. Vaše telo sa vám určite odvďačí a vy sa budete cítiť lepšie.
———