bio / Fajne / free from / potraviny

24. 3. 2017

Chcete čisto jesť? „Free-From“ produkty vám pomôžu

Patríte aj vy k skupine ľudí, ktorým bola diagnostikovaná celiakia alebo neznášanlivosť laktózy? Ste vegánom, preferujete produkty bez cukru alebo sa chcete zdravo stravovať? Prvým krokom je zistenie, ktoré potraviny obsahujú alergény.

„Free-From“ produkty sa snažia svojim zložením vyhovieť zákazníkom s rôznymi druhmi neznášanlivostí. Začať sa správne stravovať si vyžaduje odhodlanie, čas a úsilie. Uvidíte však, že po uplynutí niekoľkých týždňov si na potravinovú alergiu ani nespomeniete. Budete sa vyžívať vo svojich kulinárskych zručnostiach a uvedomíte si, aký je to dar, cítiť sa zdravo.

 

V posledných rokoch sa trend „clean eating“, teda „čisto jesť“, ujal aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú žiadnu potravinovú alergiu.

 

Prítomnosť špecifických alergénov je zvýraznená na etiketách. Ale kto sa v tom má vyznať? Poďme teda pekne postupne:

Alergény:

Obilniny obsahujúce lepok

Laktóza

Vajcia

Ryby

Kôrovce

Orechy

Arašidy

Sója

Horčica

Zeler

Sezam

Siričitany

Mlieko

Vlčí bôb

Mäkkýše

 

 

Je nám jasné, že niektorí z vás, ktorí to čítajú, sa chytajú za hlavu. Čudovali by ste sa, ale pre mnohých ľudí je práve bezlepková alebo bezlaktózová diéta jediným možným riešením.

Veľmi dobrou správou je, že „Free-From” potraviny sa už stávajú dostupnejšími nie len v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v bežných supermarketoch a ich ponuka sa stále rozširuje.

Najviac významné sektory „Free-From” produktov sú:

gluten free – bezlepkové

lacto free – bezlaktózové

nut free – bezorechové

egg free – bezvaječné

sugar free – bez cukru

 

Existuje veľmi veľa „Free-From“ receptov, ktoré vám pomôžu bez problémov zvládnuť varenie. Stačí použiť zopár surovín v dobrej kombinácii a jedlo nielenže bude dobre vyzerať, ale aj výborne chutiť.

 

Čo poviete napríklad na túto zdravú avokádovú nátierku? Avokádo je bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, draslík, vápnik, železo a obsahuje aj antioxidanty. Určite by nám v našom jedálničku nemalo chýbať.

Nech sa páči, tu je recept:

2 zrelé avokáda

cesnak

šťava z citróna

morská soľ

koriander, korenie podľa chuti

 

Avokádo umyjeme a prekrojíme na polovicu. Vnútro vložíme do misky, pridáme pretlačený cesnak, šťavu z citróna, morskú soľ, koriander a korenie podľa chuti. Zmixujeme.

Ako vidíte, aj bez použitia alergénov sa dá pripraviť chutný pokrm. Ak budete hľadať, na internete iste nájdete aj ďalšie zaujímavé recepty. A tak či už trpíte alergiou, neznášanlivosťou, alebo len chcete jesť zdravo, skúste si niektorý z nich pripraviť. Vaše telo sa vám určite odvďačí a vy sa budete cítiť lepšie.

 

 

———

Sleduj náš facebook a dozvieš viac