fajnepotraviny / Quinoa / recept / zdravie

2. 9. 2017

5 receptov s Quinoa, ktoré vás istotne nesklamú

Viac sa o potravine Quinoa dočítate aj v našom predošlom blogu:

„Quinoa, zlaté zrno Inkov“

1.) Teľacia polievka s quinoa

Suroviny:

• 300 g teľacie mäso

• 2 nožičky stopkatý zeler

• 1 ks mrkva

• 150 g quinoa

• 1L voda

• Himalájska soľ

• sušený cesnak

• čierne korenie

• šalotka

• 1 KL slnečnicový olej

 

 

Teľacie mäso zbavíme šliach a nakrájame na drobné kocky cca 2×2 cm. Na troške olivového oleja speníme šalotku a mäso na nej jemne poopekáme kým nezbledne. Posolíme, okoreníme čiernym korením a sušeným cesnakom. Zalejeme vodou a pridáme zeler a mrkvu nakrájanú na drobno a necháme variť do mäkka. (Používam tlakový hrniec, doba varenia v ňom je cca 40 minút) Pripravíme si quinoa. Zalejeme ju vodou a necháme variť. Keď voda začne vrieť, quinoa hneď scedíme, prepláchneme vodou a zalejeme na novo studenou vodou. Tento krok opakujeme ešte aspoň ďalší krát. Potom quinoa odstavíme (nebude ešte dovarená, ale tak je to dobre). Keď máme polievku uvarenú a mäsko je mäkké, odoberieme polievku bez masa a zeleniny cca 3 dcl a quinoa dovaríme do mäkka v oddelenej polievke. Takto naberie výraznejšiu chuť. Zvyšnú polievku s mäsom zmiešame s quinoa a podávame s čerstvo nasekanou zelerovou vňaťou. Dobrú chuť.

TIP: Ak chcete aby bola polievka číra, treba ju preliať ešte cez sitko a zbaviť ju zrazenín z mäsa. Tento krok je však potrebné spraviť ešte pred zmiešaním polievky s quinoa.

 

2.) Fašírky z čiernej šošovice a puffovanej quinoa

Suroviny:

• 1 hrnček čierna šošovica – Beluga

• 1 hrnček Puffovaná quinoa

• 2 ks vajce

• čerstvý tymián

• 1 KL morská soľ

 

 

Šošovicu namočíme aspoň na 30 minút. Uvaríme ju do mäkka (cca 15 – 20 minút). Soľ pridáme až keď je šošovica uvarená. Šošovicu scedíme a zmiešame s puffovanou quinoa, vajíčkami a troškou tymianu. Dávkujeme lyžicou (cca 1 PL kopcom), a fašírku jemne pritlačíme aby nabrala želaný tvar. Opečieme z oboch strán. Podávame horúce alebo aj studené s čerstvým zeleninovým šalátom. (Na šalát som použila paradajku, papriku a zeler, osolila a pridala trošku limetkovej šťavy.)

 

3.) Quinoa na sladko s mangom

Suroviny:

• 1 hrnček Quinoa

• 150 ml kokosové mlieko

• 1 ks zrelé mango

• 2 PL kokosový cukor

 

 

Quinoa zalejeme vodou a privedieme k varu. Vodu hneď scedíme, quinoa prepláchneme a tento postup zopakujeme ešte aspoň 1x. Potom quinoa necháme uvariť do jemne chrumkava, vodu zlejeme. Pridáme jemne ohriate kokosové mlieko a trošku kokosového (alebo aj iného cukru, prípadne med). Quinoa necháme prikrytú v kokosovom mlieku kým nezhustne. Podávame s čerstvým mangom.

 

4.) Lievance z quinoa

Suroviny:

• 100g Quinoa múka

• 2 ks vajce

• 2 PL vanilkový kokosový cukor

• 0,5 dcl quinoa mlieko

• štipka soli

• 1/2 KL kypriaci prášok bezosfátový

• čerstvé ovocie

• marhuľový džem

• kokosový olej

 

 

 

Quinoa múku rozmiešame s vajíčkami a 0,5 dcl mlieka do hladkého cesta (hustota ako na bežné lievance). Dochutíme trochou vanilkového kokosového cukru, pridáme štipku soli a bezfosfátový kypriaci prášok z vínneho kameňa. Premiešame. (Z tohto množstva cesta vychádza cca 10 – 12ks lievancov.) Na rozpálenú panvičku na lievance si dáme štetcom trošku oleja (môžete použiť maslo ak nechcete kokosák alebo piecť bez tuku). Cesta dávame cca 0,5 cm na výšku, pekne ešte vyrastie. Dochutíme domácim marhuľovým džemom s nízkym obsahom cukru a čerstvým ovocím.

 

5.) Torta s puffovanou quinoa a exotickým ovocím

Suroviny:

Korpus:

• 6 vajec

• 6 PL kamutovej múky (použiť sa môže aj špaldová múka)

• 5 PL trstinového cukru

• štipka soli

• citronová kôra

 

Krém:

• mascarpone 250g

• 1 šľahačková smotana

• 7 PL kokosoveho masla + 1 PL cukru (krém treba ochutnať, pretože kokosové maslo je samo o sebe sladké, netreba zabudnúť, že do torty ide aj mango, aby sme ju nepresladili)

 

Ovocie použité v recepte:

• zrelé mango Pshysalis

• pomaranč

• lupienky kokososu

• čierny sezam

• mäta

• kiwi

• limetka

 

 

Najprv vyšľaháme vajíčka s cukrom, potom do cesta jemne vmiešame múku a citrónovú kôru. Tortovú formu vymastíme maslom alebo kokosovým olejom a posypeme múkou alebo kokosovou múčkou. Cesto na piškótu prelejeme do formy a vrch posypeme puffovanou quinoa. Pečieme na 160°C. Po dopečení tortu vyberieme a necháme vychladnúť. Zdobíme krémom, ktorým vložíme vo vnútornej časti torty, pridáme obľúbené ovocie a sušené kokosové lupienky a čierny sezam.

 

Recepty pre vás pripravila Lopezka / www.lopez.sk

(Pre ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy navštívte Facebook Fajnych potravín.)