fajnepotraviny / jahňacina / Mäso / recept

12. 4. 2017

5 receptov na prípravu chutnej jahňaciny zo Salašu Pružina

Radi by ste ochutnali kvalitnú jahňacinu? Čo tak pripraviť si toto chutné mäso priamo u vás doma. Vybrali sme pre vás 5 receptov, s ktorými to hravo zvládnete.

PLNENÉ JAHŇACIE STEHNO

1,5 kg jahňaciny zo stehna, 2 lyžičky soli, pol lyžičky čierneho korenia, 1 malá cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať

Stehno vykostíme a mäso narežeme tak, aby sme ho mohli zvinúť. Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať posekáme nadrobno a rozvrstvíme na mäso, osolíme, okoreníme, zvitok skrútime a zviažeme bielou bavlnenou niťou. Stehno pečieme na 125 °C asi 2-2 1/2 hodiny. Podávame so zemiakovou kašou.

 

PEČENÉ JAHŇACIE REBIERKA

1,5 kg jahňacích rebierok, 1 1/lyžičky soli, 1 1/mletého čierneho korenia, 1/2 lyžičky rozmarínu, 4-6 stredne veľkých zemiakov, 1 dl kyslej smotany, kôpor

Pečieme pri teplote 175 °C asi 1 – 1 1/hodiny, až kým nie sú dobre prepečené. Podávame horúce s pečenými zemiakmi so smotanou a kôprom. Môžeme pridať aj zelenú fazuľku alebo brokolicu. Zemiaky môžeme piecť spolu s rebierkami.

 

JAHŇACINA ZAPEČENÁ V ALOBALE

1 celé jahňacie stehno, soľ, mleté čierne korenie, majorán, podľa potreby maslo, 1 citrón, alobal

Jahňacie stehno vykostíme, zbavíme loja a nakrájame na kocky s hranou veľkou asi 3 cm. Nakrájané mäso vložíme do nádoby, osolíme, posypeme korením a majoránom, prilejeme rozpustené maslo zmiešané so šťavou z celého citróna, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať. Z alobalu nastriháme také veľké štvorčeky, aby sa do nich dalo zabaliť 6 kúskov mäsa. Uležané mäso rozdelíme na pripravené štvorce z alobalu, sformujeme ich do roliek, poukladáme na plech a v stredne teplej rúre upečieme. Podávame ich zabalené a ako prílohu dáme hranolčeky.

 

PIKANTNÝ JAHŇACÍ GULÁŠ

600 g jahňacieho mäsa, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 chilli papričky, 125 ml červeného vína, paradajkový pretlak, 1 červená paprika, 50 g strúhaného tmavého chleba, 1 PL pochúťkovej kyslej smotany, olej, mletá červená paprika, soľ

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji. Pridáme na kocky nakrájané mäso, mierne osolíme, zaprášime mletou červenou paprikou, pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak, chilli papričky, podlejeme vodu a prikryté varíme. Podľa potreby mäso podlievame vodou. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú červenú papriku, červené víno a spolu chvíľu povaríme. Na záver podľa potreby zahustíme strúhaným tmavým chlebom. Podávame s pochúťkovou smotanou a bielym chlebom.

 

GRILOVANÁ JAHŇACINA

1 kg jahňaciny, 1 – 2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 hlávky cesnaku, 4 vetvičky tymiánu

Mäsko potrieme, chvíľu necháme postáť a potom grilujeme z každej strany asi 20 minút.

 

 

Za recepty ďakujeme Salašu Pružina, ktorého čerstvú jahňacinku pre tieto recepty môžete zakúpiť priamo vo Fajných potravinách. 🙂

 

———

Sleduj náš facebook kde nájdeš ďalšie novinky, chutné recepty a zaujímavé tipy